ГЪВКАВИ БЕТОННИ ПЛОЧИ

Бетона може да бъде наистина много добър избор при строеж, но все още е много крехък материал, което означава, че той трябва да е дебел, ако искаме да не се стигне до напукване.

Екип от сингапурския Технологичен университет в Нанянге разработил перфектната алтернатива и е на косъм да направи революция в областта на строителството. Те са създали гъвкав бетон, който, както те казват, може да се нанася под формата на относително тънки и леки панели.

Бетона обикновено се произвежда като смес от цимент, чакъл, пясък, понякога с добавяне на вар и вода. Новият материал, наречен ConFlexPave съдържа още и полимерни микро-влакна. Те са по-тънки от човешки косъм и служат за правилното разпределение на натоварването в целия панел, а нето да оказва влияние само върху едно място.

В резултат на това ConFlexPave, видно от всички резултати и доклади, се чупи и гъне по-трудно отметала, както е най-малко два пъти по-силен при огъване от конвенционален бетон, използван в съвременните строителни конструкции. Като допълнително предимство е и това, че този модел осигурява голяма еластичност и целостта на бетона, въпреки че е в много тънък.

Учените са си представяли, че тези иновативни панели ще бъдат предварително произведени в завод и след това просто ще се доставят на строителната площадка и използвани по предназначение. Тази система не само изисква много по-малко ресурси на работна сила, която е неразделна част от традиционното изливане на бетон, но и изисква два пъти по-малко време, което е необходимо за този процес. Когато настъпи повреда, отделните панели могат лесно да бъдат отстранени и заменени, както в случая с нормалните и крехки бетонни плочи, които се използват днес.

ConFlexPave досега е тестван само в лабораторни условия, като се използва част от размера на среден панел. В момента се работи по план за поставяне на панели в цял ръст около кампуса на университета, за да се види как ще реагира на пешеходците и автомобилния трафик през следващите няколко години.

Източник: zid-ko.com

Получавай всички публикации от блога ми на твоя имейл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *