Диабет и око

Диабет и окоСъвсем отговорно можем да кажем, че диабетът е бичът на съвременното общество. Той е доста коварно заболяване, което бавно и упорито унищожава човешкия организъм.

Захарният диабет е характеризиран като хронична болест. При него се наблюдава липсата на инсулин и поради тази причина кръвната захар е високи нива. Съществуват два типа на заболяването–1 и 2 тип.

Диабет 1 тип е често срещан при младите и представлява разрушаване на бета клетките в Лангерхансовите острови в следствие недостига на инсулин.

Диабет 2 тип е характерен предимно за по-възрастните хора и характерния му белег е недостига на инсулин.

Диабетът казва пагубно въздействие върху очите. Предизвиква диабетна ретинопатия. Освен очите, в следствие на диабета увреждания се констатират и при нервите–невропатия. Бъбреците също се увреждат и се достига до диагнозата нефропатия, а те от своя страна водят до увреждане на сърцето и кръвоносните съдове.

Диабетната ретинопатия е основната причина за ослепяването на пациентите, диагностицирани с диабет. В повечето случаи признаците на заболяването се появяват около 7-та година след диагностицирането на диабета, а на 15-та година–болните са вече около 85%. Най-масова е проявата на ретинопатията при страдащите от диабет тип 1. Ако не се лекува, намаляването на зрението е прогресивно и бързо се достига до слепота. Това налага диабетиците да се подлагат на пълен преглед на очите минимум един път в годината.

По своята същност диабетната ретинопатия е болест ма малките кръвоносни съдове, напр. съдовете на ретината. Увреждането започва от капилярите, минава към венулите, за да достигне до артериолите. Заради уврежданията на съдовете, ретината спира да се кръвоснабдява както трябва, транспортирането на кислород намалява и тъканите страдат от липсата му. Достига се до т.  нар.  исхемия, която причинява разрастването на нови кръвоносни съдове в ретината, които са изключително чупливи и причиняват кръвоизливи при разкъсване.

Първите признаци на заболяването са намаляване на зрението и изкривяване на образите. Навременната лекарска намеса може да предотврати прогреса на заболяването и достигането на слепота.

Получавай всички публикации от блога ми на твоя имейл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *