За избора на вълнени килими


Както за всички мебели, така и за вълнени килими за да се направи подходящия избор е необходимо да се съобразим с редица изисквания. Преди всичко трябва да знаем размера, който ни е необходим и в какво помещение ще го ползваме. Качествата, които притежават, ги определят като едни от предпочитаните изделия.

Те се отличават със своята красота, елегантно изпълнение, което им позволява да се впишат във всеки интериор. Ръчно тъканите изделия са истински произведения на изкуството, защото майсторът е оставил в тях частица от своята душевност. Естественият материал е друго важно предимство, което ги прави предпочитани. Ръчните вълнени килими са по-скъпи, но това е инвестиция за години напред. Фабричните изделия са с по-ниски цени, но ръчните са много привлекателни със своята недостижима красота. Фабричните изделия също са красиви, дълготрайни, с красиви шарки и картини.

Както казахме, те се изработват от естествен материал – вълна от овце, кози. Различните породи овце имат различна по качество вълна, което оказва влияние и на крайния продукт. За качеството на вълната има значение и времето на стрижбата. Каквато и да е вълната килимът винаги е много красив. Характерно за вълнените килими е, че те са много практични и осигуряват топлина за студените дни. До някаква степен са и добри изолатори на шума. Стъпването по тях е приятно с усещане на мекота. Новите технологии са в полза на майсторите килимари и сега изработката на един килим отнема по-малко време в сравнение с миналото.

След като сте взели решение за коя стая вие необходим килим, то вече знаете какво търсите. Наясно сте с размер, цвят, орнаменти, форма. Всичко това е добре да е съобразено с интериора в помещението, защото килимът ще играе завършваща роля.

Вълнените килими не се препоръчват за детски стаи, защото вълната може да предизвика алергична реакция. За детска стая се предлагат такива, в които е добавен синтетичен материал и така няма опасност от алергия.

Красивите и практични вълнени килими са предпочитани и заради своя дълъг срок на ползване. Те са много трайни, което се дължи на еластичността на вълнената нишка. Ефектни са както многоцветните изделия, събрали багрите на дъгата, така и едноцветните ръчни изделия.

Получавай всички публикации от блога ми на твоя имейл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *