Кръщене – паметен и необикновен ден


Преди около тридесет години в нашата страна кръщене се правеше негласно. Властите официално не бяха го забранили, но към хората, които направят този църковен обред се гледаше с неудобрение и всеки знае последиците. Родителите, които желаеха да кръстят детето си, го правиха тайно, канеха свещеника в своя дом. Сега ситуацията се измени кардинално.

Повечето съвременни родители се замислят за кръщене на детето си и отиват в църквата. Преди всичко родителите трябва да са наясно, че детето не трябва да всяка цена да се кръсти, а това е нужно за неговото духовно раждане и съединяване с Бог и църквата. Тайнството кръщене може да се направи само веднъж в живота. Църковните правила не определят точната възраст, но считат, че добре е това да се извърши след 40-я ден до годинката. Това не е твърдо правило и много родители кръщават своите деца по-късно, когато те са укрепнали и спокойно понасят обреда.

Според църквата трябва да има за обреда кръстници. Те може да са двама или мъж за момче и жена за момиче. Кръстниците трябва да са християни, без психически заболявния, нравствено устойчиви. От тях се иска да се грижат за своя кръщелник. И тази грижа да не се свежда до един подарък за Коледа, нещо повече. Съгласили се да станат кръстници, те трябва да осъзнаят отговорността си пред Бог за душата на своя кръщелник. За това църквата препоръча да се съсредоточат на духовното възпитание на детето. Това означава да помагат на родителите във възпитаване на детето в православен дух. В процеса на кръщенето кръстника прочита за детето „Символът на вярата” – кратко изложение на православното учение и отричане от дявола.

За обреда е нужно да се купи комплект, в който да има дрешки, с които ще се обличе детето след кръщаването. Този комплект обикновено се купува от кръстника. Що се отнася до разходите по кръщенето, често се поемат от кръстника, но това е разбиране и с родителите на детето.
Този свят обред е паметен, необикновен ден и се устройва семейно тържество. Това е ден за духовното раждане на човека, което по църковните канони се счита за по-важно от физическото.

Получавай всички публикации от блога ми на твоя имейл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *