Опознай Рибарица

РибарицаРибарица е най-красивото село в рамките на Тетевенската община. Населението му е около 1400 души. Селото се намира в полите на Стара планина, на 600 метра надморска височина, и на разстояние 12 км от Тетевен.

Това също е и едно от най-дългите села в границите на България. Неговата дължина е 12 км, а сградите му се намират по поречието на река Бели Вит. Още на влизане в селото, високо на една скала, в дясно от пътя може да видите символът на Рибарица – Рибарчето. То представлява бронзова статуя на малко момче с въдица в ръка.

В Рибарица цари пълна тишина и спокойствие. Това се чувства веднага щом стъпите в границите на курортното селище.

Тук и до днес се пазят старите български традиции, които в повечето градове са напълно забравени. Водениците в Рибарица още работят и мелят брашно, ракиените казани още правят известната сливова ракия, домакините тук продължават да приготвят домашни сладка от вкусните горски плодове. Занаятчийството също не е забравено – от чевръстите и сръчни ръце на майсторите тук излизат сувенири и полезни предмети, изработени от дърво, вълна или метал.

Най-известната забележителност на Рибарица е биосферният резерват Царичина. Той е третият по големина в Национален парк Централен Балкан. Царичина е домът на много, защитени от закона, представители на животинския и растителния свят.

От тук тръгват и редица туристически пътеки, по които лесно може да стигнете до близките резервати Боатин и Козя стена. Пътят към доста хижи, също води началото си от тук.

Не се колебайте и не се чудете къде да прекарате своята пълноценна почивка – няма две мнения по въпроса – Рибарица е най-подходящото за случая място. Независимо дали искате да бъдете със семейството или приятелите си. Няма значение и с какъв доход разполагате, тъй като цените в Рибарица са достъпни за всеки джоб. Елате и ще се уверите сами!

Получавай всички публикации от блога ми на твоя имейл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *