Пикантни факти за бирата

beer_10Чехите са най-големите любители на бирата и там се прие най-много пенлива течност на глава на семейството. Второто място в световната класация е отредено за Германия, а трети са австрийците. Вероятно не знаете, но съществува и бира за кучета, произведена от холандската гражданка Берендсен, която смята, че и животните имат нужда да вкусят от вълшебната напитка обединила различните народности. Говеждото месо и малца са основните съставки на питието за домашни любимци, но нека това е само една от любопитните новини за вас.

Милиони сайтове в света възхваляват бирата, а талантливи автори пишат стихотворения и анекдоти свързани с нея. Марките и вкусовете са хиляди, така че всеки може да открие своето удоволствие с пяна. Питието е газирано и съдържа ограничено количество алкохол, но въпреки всичко не трябва да се злоупотребява. Бирените мезета са буквално всякакви, като се започне от сочни вурстове, мине се през пържени картофки и се стигне до печени пържоли.

Вегетарианците могат да пийват бира с вкусни ядки и дори някои видове зеленчуци. Това явление се наблюдава на много места и не е изключение от общото правило, тъй че бъдете спокойни и консумирайте на воля. Бързам да ви уведомя за празниците на бирата в различните държави, които вероятно биха представлявали интерес за вас.

Един от най-известните и мащабни бирени празници, без никакъв спор е Октоберфест в Мюнхен. Провежда се ежегодно и именитите пивовари варят специална бира с по-висок градус от обикновената. Празнува се и международен ден на бирата, на който в различните държави се сформират малки бирфестове, където посетителите изпиват литри от течността. Събитието се провежда август месец и се чака с нетърпение от немалко хора.

Прави впечатление, че дори в консервативен Китай, употребата на бира се повиши с 5,9% през 2010 година и от тогава, до сега рейтинга на питието продължава да расте лавинообразно. В България бирариите също работят на макс и се посещават, както от млади, така и от по-улегнали люде.