Амбициозен сватбен фотограф: Пътят към успеха!

Описание:

 

Статията предоставя съвети за начинаещ фотограф за сватбена фотография.

Как да изберем най-добрият сватбен фотограф в София?

 

Замисляли ли сте се какво е сватбена фотография ? Какви професионални качества трябва да притежава фотографът, за да заснеме всички акценти и да получи снимки с прилично качество? Какво трябва да се разглежда на първо място, как правилно да се състави композиция и дори бързо? За това ще ви разкаже тази статия.

Сватбена фотография

 

Нека да преминем директно към съветите за професионална фотография. Нека ги разделим на два подраздела: съвети относно оборудването и всъщност сватбена фотография.

 

Съвети за оборудване за сватбен фотограф:

 

 • Вземете минимум оборудване – няма да има време и няма къде да го поставите.
 • Изключете светкавицата, тъй като тя подчертава обектите на преден план и затъмнява тези на фона. Ако имате външна светкавица, насочете я към тавана. Така нейната светлина ще се отрази от него и ще стане по-гладка и мека. Имайте предвид обаче, че светлината на светкавицата е оцветена в същия цвят като отразяващия обект.
 • За сватбена фотография в интериор при слаба светлина използвайте обектив с широка бленда или повишете ISO. Колкото по-тъмна е стаята, толкова по-висока е стойността на ISO, но не забравяйте, че колкото по-висока е ISO, толкова повече цифрови шумове ще се появят на вашите снимки.
 • Настройте камерата на бърза скорост на затвора, за да снимате хора в движение за ясни снимки. Ако искате да покажете динамиката на действието, тогава смело задайте дълга скорост на затвора, но първо практикувайте тази техника в ежедневни условия, за да не разваляте кадрите. Ако знаете как да работите в М (ръчен) режим, тогава снимайте в него, тъй като автоматизацията на камерата често допуска грешки при трудни условия на осветеност.
 • Използвайте режим серия, за да увеличите шансовете си за правене на страхотни снимки. Можете да изберете най-успешната от поредица от снимки. Повечето шедьоври са получени случайно, дори не според идеята на автора. Само опитен професионален фотограф може да предвиди момента и да натисне бутона навреме.

 

 

Разбрахме оборудването за професионална фотография, така че нека преминем към съвети за организиране и провеждане на фотосесия.

 

Съвети за професионална сватбена фотография:

 

 • Разберете подробностите предварително. Струва си да обсъдите програмата на събитието: трябва да знаете за какво да се подготвите. Разберете какво точно искат младоженците от сватбената фотография. Отидете на мястото на церемонията, където можете да забележите най-добрите ъгли и осветление за себе си – на самата сватба ще има по-малко проблеми.
 • Запазване на лоши снимки след професионална фотография. Това ще ви позволи да проследявате напредъка си и да работите върху грешки.
 • По време на сватбена фотография снимайте възможно най-много детайли. Това могат да бъдат сватбени пръстени, булчински букет или в крайна сметка екзотична салата. Снимки от този вид предават атмосферата на празника: те са изпълнени с емоционален колорит.
 • Когато снимате сватби, бъдете подготвени за неочакваното. На всяка сватба винаги се случват непланирани събития: младоженецът беше объркан и забрави думите, нечие дете изяде горната част на тортата или свидетелят загуби пръстените. Тези моменти определено си струва да бъдат уловени, защото в бъдеще те ще донесат много радост на младоженците.
 • Когато композирате сватбена фотография, използвайте правилото на третините. Разделете снимката си на девет равни части с две хоризонтални и вертикални линии, като пресечните точки на тези линии привличат вниманието на зрителя най-много. В тях трябва да се поставят ключови обекти.
 • Изберете ъгъл с равномерен фон. Ако това не е възможно, тогава приложете техниката “боке”, която представлява размазване на фона. Тази техника ще ви позволи да се съсредоточите върху предния план.

 

И последният съвет в края на статията: практикувайте повече и правете снимки, анализирайте грешките и вярвайте в себе си!

Получавай всички публикации от блога ми на твоя имейл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *