Болезнена ли е глаукомата?

Независимо дали болката е свързана с глаукома, състоянието може да доведе до пълна загуба на зрението, ако не се лекува правилно.

“Крадецът на зрението”

Най-често срещаната форма на глаукома, първичната откритоъгълна глаукома, обикновено не е болезнена. Ето защо глаукомата често се нарича „крадец на зрението”. Няма симптоми, които да подсказват за факта, че има постоянно увреждане на зрителния нерв. Периферното или страничното зрение може да бъде увредено, но това не е забелязано от много пациенти с глаукома до прогресиране на заболяването.

Така че, в тези случаи, въпреки че очното налягане може да бъде доста високо, няма болка. Това може да се дължи на факта, че то обикновено се увеличава постепенно и бавно при първична откритоъгълна глаукома. В действителност, когато пациентите са диагностицирани с глаукома с високо очно налягане, мнозина изразяват изненада, защото не са забелязали никаква болка или други симптоми, което се случва дори и в случаите, когато глаукомата вече е напреднала.

Глаукомата е една от причините, поради която се препоръчва изчерпателен дилатационен преглед при хора над 60 години. Ако имате фамилна анамнеза за глаукома или други рискови фактори, като например афроамерикански или латиноамерикански етнически произход, трябва да си направите цялостен преглед преди 60-годишна възраст.

Кога глаукомата е болезнена?

Когато пациентите имат остър пристъп на затваряне на ъгъла , те изпитват болка.

Болката в очите може да бъде тежка и може да причини главоболие и дори гадене или повръщане.

При остър ъгъл на затваряне на глаукомата, очното налягане се повишава бързо, причинявайки болка, а също и причинява мътна роговица, като по този начин пациентите забелязват намаляване на зрението.

Това е спешна медицинска помощ, изискваща незабавно лечение. В противен случай могат да се получат трайни увреждания и евентуално слепота.

Тази остра атака при затваряне на ъгъла се облекчава чрез намаляване на очното налягане с лекарства и извършване на лазерна иридотомия, която създава микроскопична дупка в ириса, използвайки светлината от лазер. Отворът позволява намаляване на натрупването на течност и намаляване на очното налягане. Имайте предвид, че в някои ситуации офталмологът може да препоръча отстраняването на катаракта като част от лечението на пристъп на затваряне под ъгъл.

Получавай всички публикации от блога ми на твоя имейл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *