Какво трябва да знаете, преди да си купите климатик?

На пръв поглед изборът на климатик изглежда елементарна задача. Често определящият фактор е цената. Но всъщност трябва да отбележим факта, че всеки климатик създава определени условия за въздуха, който дишаме и реално определя доколко здравословен е той. Благополучието и настроението ни за работа или почивка директно зависят от това какъв е въздуха в стаята.

Климатиците са създадени, за да създадат комфортни условия за живот и могат да бъдат с различен дизайн и предназначение. Те са разделени на битови и индустриални, но всички са обединени от общ принцип на работа, който включва циркулацията на хладилен агент (фреон) под налягане в затворена линия. Поради физичните свойства на фреона се получава ефект на прехвърляне на топлинна енергия /от топлообменника на вътрешното тяло/ и пренасянето й в атмосферата /с помощта на топлообменника на външното тяло/. Този принцип се нарича “термопомпа”.

Обикновено климатиците работят само чрез циркулация на въздуха, т.е. охладеният въздух в стаята остава същият, не идва отвън и не излиза навън. Вратите и прозорците трябва да бъдат плътно затворени по време на работа на климатика, в противен случай климатикът няма да смогне да охлажда въздуха, постоянно идващ от улицата, до необходимата температура. Това ще провокира непрекъснатата му работа, което също може да доведе до повреда на самия климатик. Подобна ситуация би била сходна с тази на отворената врата на хладилника.

За да се предотврати натоварването и задушаването на въздуха в помещението от постоянното присъствие на въглероден диоксид, издишван от хората вътре, производителите разработиха климатици, работещи със смес от чист въздух извън помещението.

Такива климатици не само могат да поемат външния въздух от улицата, но и са в състояние да го подготвят до определена температура и влажност. За съжаление, климатиците със смесен въздух не могат да осигурят цялостна система за захранване и вентилация. Следователно, за условия на пълен комфорт, освен охлаждащия климатик, се изисква и вентилационно устройство за подаване на чист въздух и отстраняване на отработения въздух. А тези помещения, в които се използват конвенционални климатици, работещи само чрез циркулация на въздуха вътре, е необходимо да бъдат проветрявани.

Получавай всички публикации от блога ми на твоя имейл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *