Как да се грижите за дървен кларинет

Съвременните кларинети са изработени предимно от дърво, твърд каучук или пластмаса. И ако пластмасовите и каучоковите инструменти изглеждат доста лесни, то дървените кларинети изискват особено внимателни грижи. Така че, преди да купите дървен кларинет, трябва да знаете правилата за грижа за инструмента.

 

  1. Тези инструменти “не обичат” резки промени в температурата, както и продължителното излагане на студ. Ето защо, през зимата при изминаване на дълги разстояния дървеният кларинет трябва да има топло покритие. Освен това когато пристигнете изчакайте помещениото, в което сте да се затопли до стайна температура преди да отворите кутията и да извадите кларинета.

 

  1. Съхранявайте дървеният кларинет в затворена кутия, на прохладно място с умерена влажност на въздуха. Трябва да се помни, че в жегата и много сух въздух или във влажна среда дървеният корпус на инструмента може да се деформира.

 

  1. Ако предпочитате да купите кларинет втора употреба, обърнете внимание на клапана. Износените подложки под клапаните водят до това, че се издава металически звук при свирене. В този случай, те трябва да се сменят.

 

  1. Всички метални свръзки и пружини трябва периодично да се смазват с машинно маслои и то ще ги предпази от ръжда.

 

  1. Около един на всеки шест месеца дървен кларинет необходимо да се маже с масло отвътре, за да се образува защитен слой в корпуса. Смазването на кларинет се прави с мека кърпа, напоена с ленено или бадемово масло, което се навива на пръчка, и внимателно го протривате от вътрешната страна на инструмента. Някои експерти съветват преди това да се отстранят всички механични елементи, за да не попадне в тях масло. Но ако кърпата бъде изцедена и маслото не капе, механиката няма нужда да бъде премахната. Заслужава да се отбележи, че не всички дървени кларинети трябва да се смазват – например, абаносовите не е задължително, защото това дървото не абсорбира влагата.

 

  1. След свирене, инструментът трябва да се разглоби. Извадете мундщука и езичета като всеки елемент избършете отвътре и отвън.
Получавай всички публикации от блога ми на твоя имейл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *