Темата смяна на щрангове е на ход


Смяна на щрангове се налага поради остаряли метални тръби както и при смяна на предназначението на някое от помещенията. За това този ремонт може да бъде както в старите жилищни кооперации, така и в новото строителство.

За започването на смяната на тръбите се налага преди всичко да се реши с какви тръби ще бъдат заменени съществуващите стари. На пазара за строителни материали както и в специализираните за водопроворни материали, се предлагат най-различни видове тръби. Могат да са пластмасови, метални, медни, от полипропилен. Всеки от тези видове има свите предимства, но и недостатъци. Изборът е само ваш. Може да се консултирате с професионалист в тази област и тогава да направите своя избор.

В практиката за смяна на щрангове широко приложение намират полипропиленовите тръби. При тях е много добро съотношението цена – качество. Това са леки тръби с гладка повърхност, които не корозират. Това ги прави предпочитани и се ползват дълги години. Като недостатък се отчита шума при движението на водата в тях. Този недостатък се отстранява с шумоизолация. Качествената шумоизолация не само предотвратява шума, но с нея се постига здраво закрепяне на тръбите и те са защитени от нараняване при извършване на ремонтни дейности в близост до тях.

Монтажът на полипропиленовите тръби е лесен, без да се налага ползването на специално оборудване. Съединенията и останалите елементи, нужни при смяна на щрангове, е добре да са произведени от същата фирма, от която са тръбите. На всеки нов щранг се поставя спирателен кран. Това е възможност да се спре водата и да се направи ремонт без да се безспокоят съседите.

За смяната на щрангове в старите жилищни сгради задължително трябва да се ползват доказали се професионалисти, защото само тогава може да сте сигурни, че ремонта е качествен. Намирането на подходяща фирма за ВиК услуги няма да ви затрудни, защото в интернет има много предложения. Преди да се впуснете в търсенето на изпълнител, трябва на общо събрание собствениците на жилища в сградата да вземат решение за този ремонт, защото щранговете са обща собственост, а следователно и отговорността е обща.

Важно е да отбележим, че смяната на всички хоризонтални и вертикални тръби в кооперацията е отговорност на всички, а резултатите ще им осигурят спокойствие и уют.

Получавай всички публикации от блога ми на твоя имейл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *